Теоретичні засади формування політичної свідомості громадян України як актуальний напрямок розвитку проблематики політичної соціології - Kublik, K. U. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2013)
Аналізуючи політичне життя через політичну ідеологію та політичну культуру, слід звернути увагу на політичну свідомість, яка представлена сукупністю теоретичних положень, поглядів, думок, настроїв, ціннісних орієнтацій і т.п., які реалізуються в процесі здійснення функцій політичної влади. Оскільки постулати політичної ідеології реалізуються за допомогою певного механізму - виборчих кампаній та громадської думки, то їх аналіз, безсумнівно, є одним з найважливіших напрямів політичної соціології. На сучасному етапі державотворення України, формування інституту громадянського суспільства важливим є вивчення механізму формування політичної свідомості нації. На стан політичної свідомості впливають процеси, що відбуваються не тільки всередині країни, але і на міжнародній арені. Зростання взаємозалежності всіх країн і народів, загальні погрози існуванню землян і загальні складнощі на шляху людського прогресу приводять до «глобалізації» всіх форм суспільної свідомості, у тому числі і політичної. Поворот від конфронтації до взаєморозуміння і співпраці означає істотні зміни в політичній свідомості і в політиці суб’єктів міжнародної взаємодії. Такими сьогодні є не тільки держави, але й безпосередньо народи, миролюбні демократичні масові рухи, люди доброї волі на всіх континентах. Консолідація їх зусиль здатна протистояти будь-яким формам гегемонії і диктату, будь-якій політиці, що проводиться з позиції сили.