Концептуальні засади запобігання та протидії торгівлі людьми в Україні - Lukach, N. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
В статті розглянуто діяльність міжнародних організацій щодо протидії торгівлі людьми. Торгівля людьми сьогодні досягла грандіозних масштабів свого поширення і торкнулась всіх країн та регіонів, в тому числі й України. Сьогодні існує багато видів та форм експлуатації людей. Торгівля людьми поставила виклик перед міжнародною спільнотою і вимагає свого негайного вирішення. Протидія торгівлі людьми відбувається на всіх рівнях – від глобального до регіонального та національного. Міжнародною спільнотою постійно розробляються та вдосконалюються інституційні механізми та концептуальні засади протидії торгівлі людьми. Особливої актуальності проблема протидії торгівлі людьми здобуває в контексті сучасної нестабільної військовополітичної ситуації в Україні. Автором досліджено основні механізми та інструменти, які використовує міжнародне співтовариство для вирішення проблеми торгівлі людьми. На основі міжнародного досвіду боротьби з торгівлею людьми та новітнього вітчизняного законодавства розкрито концептуальні засади запобігання та протидії торгівлі людьми в Україні. Серед яких: удосконалення законодавства щодо протидії торгівлі людьми та покращення роботи правоохоронних органів; зміна статусу особи та підтримка осіб з груп ризику; підвищення рівня поінформованості громадськості, особливо осіб з груп ризику; кваліфікована допомога потерпілим від торгівлі людьми.