Не(до)представленість жінок у політичній системі України: причини і стратегії подолання - Oliynyk, N. Y. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
Стаття присвячена з’ясуванню та систематизації основних причин, що сприяють чи, навпаки, перешкоджають громадськополітичній участі жінок в сучасній Україні. Проведений аналіз кількісних та якісних показників участі в громадськополітичному житті дає підстави констатувати, що рівень громадськополітичної активності жінок в Україні все ще досить низький і жінки не(до)представлені в органах державної влади. Дослідження дозволило виявити такі основні групи чинників, які зумовлюють громадськополітичну активність жінок в Україні: соціальноекономічні; культурні; громадськополітичні. Також серед причин, що спонукають жінок до активності в політичній сфері, можна умовно виділити причини позитивного характеру та негативного характеру. Виділено дві групи причин, що обмежують громадськополітичну участь українських жінок: недостатність ресурсів та особливості соціалізації. Окрім загальних причин, які обмежують громадськополітичну участь українських жінок, були виявлені такі специфічні причини, які обмежують представництво жінок в органах державної влади України: бар’єри інституційного характеру та бар’єри культурного характеру. Доведено, що існує необхідність підвищення громадськополітичної активності жінок і збільшення кількісного та якісного представництва жінок в органах влади в Україні. Найбільш ефективною стратегією для вирівнювання представництва чоловіків і жінок у громадськополітичній сфері України є свідома комплексна політика позитивної дискримінації.