Місто як підсистема соціально-просторової організації сучасного суспільства - Senyura, O. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
У статті розглянуто місто як підсистему соціальнопросторової організації сучасного суспільства, як поєднання соціального складу населення та ієрархічно організованого простору статусів і груп, які постійно відтворюються завдяки процесам соціальної мобільності. Особлива увага приділяється соціальному простору як теоретичної моделі структурування суспільства, в якому виділено горизонтальний та вертикальний зрізи, узгодженість яких детермінована соціальними інститутами, завдяки яким відбувається згуртування прагнень, відносин, дій індивідів, що в цілому забезпечує соціальну стабільність суспільства. Аналізуються класичні і сучасні соціологічні концептуальні підходи до вивчення проблем соціології міста, які різняться своєю актуалізацією проблематики. Розглянуто закономірності формування і розвитку міст крізь призму економічного, соціальноекономічного, функціонального, екологічного та соціологічного підходів. Проаналізовано основні напрямки розвитку досліджень щодо факторів трансформації соціального простору міста. Одним із найважливіших напрямків досліджень є вивчення стратифікованого соціального простору сучасного міста, в якому приналежність до групи, верстви чи страти визначається за наявністю соціокультурного потенціалу (рівень освіти, кваліфікації, професіоналізму індивідів, особливості способу й якості життя), соціального престижу, політичного потенціалу (наявність владних і управлінських функцій), економічного потенціалу (власність, доходи і рівень життя).