Цифрові технології у видавничій справі: трансформація редакційних процесів та наукових комунікацій - Квітка, Сергій; Сорокіна, Наталія (Науково-теоретичний альманах Грані, 2026)
ктуальність. Цифрова трансформація видавничої справи є складовою змін сучасного інформаційно-комунікаційного середовища та безпосередньо впливає на діяльність журналістів, редакторів і видавців. Традиційна модель видавничого процесу трансформується в цифрову систему створення, ідентифікації, поширення, пошуку та оцінювання контенту. Особливо виразно ці зміни проявляються в науковому видавництві, де цифрові платформи взаємодіють із системами метаданих, міжнародними ідентифікаторами та наукометричними базами. Метою дослідження є визначення основних напрямів використання цифрових технологій у сучасній видавничій справі та їхнього значення для професійної підготовки журналістів. Використано системний і структурно-функціональний підходи, методи аналізу, синтезу, порівняння та узагальнення. Результати. Встановлено, що цифровізація охоплює весь життєвий цикл видавничого продукту: створення й редагування, керування редакційним процесом, формування метаданих, присвоєння ідентифікаторів, публікацію, індексування та архівування. Розкрито роль Scopus і Web of Science як провідних міжнародних бібліографічно-цитатних систем. Визначено призначення DOI як постійного цифрового ідентифікатора інформаційного об’єкта та ISBN як міжнародного стандартного номера книжкового видання. Висновки. Цифрові технології перетворюють видавничу діяльність на інтегровану інформаційно-комунікаційну систему. Професійна підготовка журналістів має включати роботу з наукометричними базами, цифровими ідентифікаторами, метаданими та принципами цифрової видавничої етики.