Модульне проєктування змісту для розвитку навичок міжкультурної комунікації майбутніх менеджерів - Смужаниця, Діана (Науково-теоретичний альманах Грані, 2026)
Актуальність. У статті обґрунтовано модульне проєктування змісту іншомовної підготовки майбутніх менеджерів, спрямоване на розвиток навичок міжкультурної комунікації майбутніх менеджерів. Проблема полягає в тому, що в освітніх програмах підготовки бакалаврів з менеджменту іншомовна, професійна, міжкультурна, цифрова та мультилінгвальна складові підготовки часто представлені окремо, тому їх потенціал не перетворюється на цілісну траєкторію розвитку професійно-комунікативних дій. Метою дослідження є розроблення модульної архітектури, яку можна інтегрувати в чинні курси іноземної мови без обов’язкового створення нової дисципліни.Використано теоретичний аналіз, педагогічне проєктування, картування результатів навчання, структурно-функціональне зіставлення змістових ліній, модулів, завдань і очікуваних проявів діяльності майбутніх менеджерів. Результати. Запропоновано шість наскрізних змістових ліній і вісім взаємопов’язаних модулів: міжкультурна ділова комунікація; ділове листування й цифровий етикет; переговори й медіація; командна робота в багатомовному середовищі; корпоративна культура, лідерство й комунікація; мультилінгвальна робота з професійними текстами; автоматизований переклад і ШІ; презентація управлінського рішення міжнародній аудиторії. Визначено принципи послідовності, варіативного повторення, професійної автентичності, мультилінгвальної медіації, цифрової критичності й рефлексивного оцінювання. Висновки. Результатом є матриця конструктивного узгодження, що пов’язує модулі з професійними ситуаціями, мовними операціями, навчальними продуктами та критеріями оцінювання результатів навчання. Модель може застосовуватися наскрізно, як вибірковий курс або як міждисциплінарний блок у підготовці майбутніх менеджерів для розвитку в них навичок міжкультурної комунікації.