Загальні дидактичні вимоги до розвитку навичок самоконтролю в учнів початкової школи - Парвана, Парвана (Науково-теоретичний альманах Грані, 2026)
У цій статті досліджуються дидактичні вимоги для розвитку навичок управління поведінкою у молодших школярів у початковій освіті. Мета статті – дослідити життєвий досвід учнів під час самостійного вивчення фундаментальних цінностей у початковій школі. Це є важливою передумовою для визнання цінностей самостійного навчання як індивідуальної значущості освіти в житті дитини. Крім того, у статті описується, як навчання та виховання дітей молодшого шкільного віку передбачає використання сучасних комунікаційних інструментів, таких як інтерактивні додатки та цифрові розповіді, для залучення учнів та полегшення їхнього навчального процесу. У статті обговорюється підхід до допомоги учням початкової школи у розвитку навичок самоконтролю. Існують різні думки щодо здатності дітей молодшого віку навчатися саморегуляції. Загальновідомо, що дітям молодшого віку важко підтримувати самоконтроль у багатьох аспектах. Така поведінка може бути ознакою стресу та фрустрації, спричинених академічними труднощами. Було проведено дослідження серед 11 хлопчиків та 13 дівчаток (24) учнів, щоб перевірити їхні навички самоконтролю. Дані були зібрані за допомогою анкети. Учасникам були надані запитання для інтерв'ю та фотографії. Основні результати показують, що діти дещо далекі від психологічних норм з точки зору навчання контролю поведінки. Розвиток поведінки самоконтролю зумовлений відсутністю дидактичних вимог до навчання. У зв'язку з цим у статті підкреслюється важливість дидактичних вимог. З практичної точки зору, стаття може бути цікавим ресурсом для вчителів та батьків.