Управлінська компетентність офіцерів оперативного рівня військової освіти: вітчизняний і зарубіжний досвід формування і розвитку в умовах вищого військового навчального закладу - Шевчук, Олександра; Діденко, Олександр; Кульбаба, Тетяна (Науково-теоретичний альманах Грані, 2026)
Актуальність. Трансформація системи військової освіти України, досвід бойових дій і перехід до принципів й стандартів НАТО підвищують вимоги до управлінської підготовки офіцерів. Особливого значення набуває їхня готовність до оперативного планування, штабної роботи, управління силами і ресурсами, прийняття рішень в умовах невизначеності, що потребу узагальнення вітчизняного і зарубіжного досвіду. Мета дослідження – визначити особливості, спільні тенденції й перспективні напрями розвитку управлінської компетентності офіцерів оперативного рівня у вітчизняній і зарубіжній військовій освіті. Результати. Уточнено зміст управлінської компетентності офіцера оперативного рівня, що охоплює оперативне мислення, прийняття рішень, організацію штабної роботи, військове лідерство, професійну комунікацію, управління ресурсами та забезпечення взаємодії. Розкрито особливості її розвитку у ВВНЗ України. Узагальнено досвід НАТО, США, Канади, Великобританії й Ізраїлю. Визначено спільні риси зарубіжних систем: узгодження підготовки з етапами військової кар’єри, орієнтація на результати навчання, використання командно-штабних вправ, симуляцій й воєнних ігор, залучення військових і цивільних викладачів, підтримання зворотного зв’язку з органами військового управління. З’ясовано, що на оперативному рівні управлінська компетентність розвивається на основі попередньої освіти та командно-штабного досвіду офіцерів. Висновки. Подальший розвиток управлінської компетентності потребує посилення зв’язку освітніх програм із функціями майбутніх посад, системного впровадження бойового досвіду, розширення застосування імітаційного моделювання та вдосконалення оцінювання управлінських рішень. Перспективним є поєднання вітчизняного бойового досвіду з апробованими підходами професійної військової освіти держав НАТО.