Використання інтерактивних технологій у формуванні самоосвітньої компетентності майбутніх юристів - Мірошніченко, Валентина (Науково-теоретичний альманах Грані, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена потребою підготовки фахівців, здатних до безперервного професійного саморозвитку, критичного мислення, самостійного здобуття й оновлення правових знань та адаптації до динамічних змін у законодавстві й сучасному правовому середовищі. Мета статті. Обґрунтувати доцільність та розробити практичні рекомендації з використання інтерактивних технологій у формуванні самоосвітньої компетентності майбутніх юристів. Результати. Висвітлено роль інтерактивних технологій у формуванні самоосвітньої компетентності майбутніх юристів. Проаналізовано поняття самоосвітньої компетентності майбутніх юристів. З’ясовано залежність процесу формування самоосвітньої компетентності майбутніх юристів від особливостей юриста-професіонала. Установлено, що оптимізації процесу формування самоосвітньої компетентності майбутніх юристів сприятиме використання інтерактивних технологій, орієнтованих на вивчення прав і свобод людини, юридичної термінології. Висновки. Ефективне формування самоосвітньої компетентності майбутніх юристів досягається за умови систематичного та комплексного використання інтерактивних технологій навчання, які забезпечують активну пізнавальну діяльність студентів, розвиток здатності до самостійного професійного вдосконалення та безперервного оновлення правових знань. Запропоновано практичні рекомендації щодо використання інтерактивних технологій у формуванні самоосвітньої компетентності майбутніх юристів: наблизити зміст, форми й методи навчання до реальних умов майбутньої професійної діяльності юристів; систематично інтегрувати інтерактивні технології у професійну підготовку майбутніх юристів; використовувати кейс-метод на основі реальних судових справ і практичних юридичних ситуацій; запроваджувати проблемно-орієнтоване навчання; використовувати технології моделювання; проєктне навчання, орієнтоване на самостійне виконання дослідницьких і практико-орієнтованих юридичних проєктів.