Cоціологічне забезпечення управління кадровими процесами у сфері державної служби: структура та функції - Davydenko, O. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2013)
У статті розглядаються і обгрунтовуються структура та функції соціологічного забезпечення управління кадровими процесами у сфері державної служби. На думку автора, це є важливим елементом ефективної державної кадрової політики, оскільки сьогодні в умовах активних процесів державотворення наукове обгрунтування управлінських рішень як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях є особливо актуальним. Теоретико-методологічною базою дослідження є принципи теорії соціальної динаміки, структурно-функціональної та системної теорій. Базуючись на принципах вказаних теорій, автор систематизував та обгрунтував основні структурні елементи та виконувані ними функції системи соціологічного забезпечення управління кадровими процесами. Враховуючи положення системної методології, було підкреслено взаємозв’язок між структурно-функціональними елементами системи соціологічного забезпечення. Особливістю авторського погляду на проблеми розробки принципів системи соціологічного забезпечення кадрових рішень є підхід у поняттях отримання і переробки соціальної інформації під час реалізації управлінського процесу. Результати, отримані автором, є більшою мірою теоретичними, тому актуальним для подальшої розробки системи соціологічного забезпечення управлінських рішень у сфері державної кадрової політики є визначення на практичному рівні функцій соціології на кожному етапі розробки і прийняття управлінських рішень у сфері державної кадрової політики. Особливо важливим є питання адекватності методології і інструментарію соціологічного забезпечення його завданням.