Інклюзивна освіта в Словаччині: між задекларованими цілями та практикою - Ключкович, Тетяна (Науково-теоретичний альманах Грані, 2025)
ктуальність. Інклюзія розглядається як один із ключових напрямів модернізації освітньої політики Словацької Республіки та виконання міжнародних зобов’язань держави. Інклюзивна освіта закріплена на рівні національного законодавства та стратегічних документів, що загалом відповідає європейським нормативним стандартам. Водночас спостерігається розрив між задекларованими цілями та практичною реалізацією інклюзивного підходу, що зумовлює актуальність дослідження проблем і викликів у цій сфері. Результати дослідження. На основі міжнародних порівняльних оглядів та результатів перевірки Державної шкільної інспекції за 2023–2024 навчальний рік виокремлено низку труднощів і бар’єрів для ефективного впровадження і функціонування інклюзивної освіти. До основних бар’єрів належать: збереження сегрегаційних практик у системі освіти; нестача кваліфікованих педагогічних кадрів і спеціалістів у сфері інклюзії; надмірна бюрократизація процедур і складність організації підтримувальних заходів; інфраструктурні бар’єри, що обмежують доступність освітнього середовища для дітей з інвалідністю; недостатня сформованість інклюзивних цінностей в суспільстві та обмежений прояв емпатії у шкільних колективах та ін. Висновки. Зроблено висновок, що інклюзивна освіта у Словаччині перебуває на етапі формальної інституціоналізації: нормативно-правова база та стратегічні орієнтири відповідають європейським стандартам, проте їх практичне втілення залишається суперечливим. Ефективне впровадження інклюзивних підходів вимагає системних змін у кадровій політиці, фінансуванні, розвитку шкільної інфраструктури та трансформації педагогічної культури. Просування в цьому напрямі є не лише умовою забезпечення рівних можливостей, а й важливим чинником демократизації та інтеграції Словаччини в європейський освітній простір.