Інтерпретація та смарт-контракти: практичні аспекти філософії та герменевтики права - Павлова, Тетяна; Павлов, Роман (Науково-теоретичний альманах Грані, 2025)
Актуальність. У статті досліджується трансформація сутності правової автономії в умовах інтеграції смарт-контрактів у юридичну практику. Дана проблематика набуває особливого значення в епоху цифровізації права, коли автоматизація правових процесів ставить нові виклики перед традиційними підходами до регулювання та застосування норм. Метою дослідження є філософсько-правовий аналіз трансформації природи правової автономії в умовах смарт-контрактів через перехід від автономії інтерпретації до автономії проєктування, спрямований на осмислення герменевтичних основ права в цифрову епоху. У роботі використано міждисциплінарний підхід, що інтегрує філософську герменевтику з аналітичною філософією права та критичними дослідженнями технологій. Методологічну основу складають концепції правової інтерпретації, теорія практичного розуму та підходи герменевтичної традиції до аналізу праворозуміння. Результати. Виявлено фундаментальну трансформацію природи правової автономії: зміщення від свободи інтерпретації норм до свободи проєктування правових систем. Визначено, що смарт-контракти звужують герменевтичний простір права, формуючи режим «безинтерпретативного права». Обґрунтовано виникнення якісно нових вимог до правової суб'єктності, що включають технічну компетентність, системне мислення та міждисциплінарну експертизу. Показано, що автономія проєктування породжує нові форми правової нерівності між «архітекторами» та «користувачами» правових систем. Висновки. Запропоновано бачення трансформації правової автономії від інтерпретативної до проєктної парадигми як якісно нового феномену цифрової епохи. Обґрунтовано герменевтичну природу кризи сучасного права в умовах алгоритмізації правових процесів. Дослідження розвиває герменевтичну теорію права, концептуалізуючи трансформацію правової суб'єктності в цифрову епоху, що збагачує розуміння співвідношення інтерпретації та автоматизації в правовій сфері. Підкреслюється необхідність переосмислення правової суб'єктності та адаптації юридичної практики до технологічних змін, враховуючи філософські основи права, що пов'язують норми з людським розумінням.