Порівняльний аналіз молодіжної політики в Азербайджані та Туреччині на сучасному етапі: управління та законодавство - Юсіфлі, Халіл (Науково-теоретичний альманах Грані, 2025)
Із 198 країн світу 122 реалізують незалежну молодіжну політику, враховуючи демографічні характеристики свого населення, а також політичний, економічний та соціальний контекст. Молодіжна політика, яка вважається одним із важливих напрямів соціальної політики, спрямована на інтеграцію та соціальну адаптацію молоді в суспільстві, а також на розвиток їхнього потенціалу з метою забезпечення активної участі в соціально-економічному та культурному житті країни. Азербайджан та Турецька Республіка, союзні держави з багаторічними тісними дружніми та стратегічними відносинами, розробили й послідовно реалізують власні особливі стратегії молодіжної політики як країни, де молодь становить значну й активну частину населення. В обох країнах молодіжна політика регулюється в межах національного законодавства та міжнародних зобов’язань і здійснюється у співпраці з різними державними установами, громадськими організаціями та міжнародними партнерами. У статті здійснено аналіз молодіжної політики Азербайджану та Туреччини з політичної точки зору, проведено порівняльний розгляд їхніх адміністративних структур, нормативно-правових баз і інституційних механізмів. Окрему увагу приділено діяльності основних акторів молодіжної політики, а саме державних установ і недержавних молодіжних організацій. Аналіз виявляє подібності та відмінності у молодіжній політиці двох країн; деякі з цих характеристик можуть розглядатися як позитивний досвід, інші ж потребують удосконалення. Крім того, у статті підкреслено напрями, де обидві країни можуть скористатися успішним досвідом одна одної, а також наголошено на важливості подальшого розширення двостороннього співробітництва у цій сфері.