Від мектабів до сучасних класів: гендерна динаміка та еволюція педагогічної освіти в Азербайджані - Гусейнова , Нігяр (Науково-теоретичний альманах Грані, 2025)
У цій статті простежується історична еволюція освіти в Азербайджані, зосереджуючись на центральній ролі, яку жінки відігравали у формуванні професії вчителя від ранньої ісламської системи мектаб до сучасних пострадянських реформ. Через детальну історичну призму досліджується, як політичні, культурні та економічні сили – від Російської імперії до Радянського Союзу та незалежного Азербайджану – вплинули на фемінізацію викладання. У статті також досліджуються теоретичні засади та практичні проблеми впровадження гендерно-чутливої педагогіки в азербайджанську педагогічну освіту. Спираючись на феміністичну освітню теорію та регіональні дані, дослідження виявляє значні прогалини в навчальних програмах, інституційній підтримці та готовності суспільства до трансформаційних гендерних реформ. Пропонується стратегічна основа для впровадження гендерної обізнаності в підготовку вчителів, наголошуючи на реформуванні навчальних програм, розвитку викладачів та залученні громади як ключових важелів змін. У висновку наголошується, що в Азербайджані зусилля щодо впровадження гендерної обізнаності в підготовку вчителів все ще перебувають на ранніх стадіях. Щоб подолати нерівність, гендерно-чутлива освіта вчителів є не просто академічним прагненням, а нагальною суспільною необхідністю. Просування гендерної рівності в освіті вимагає не лише окремих ініціатив. Вона вимагає скоординованого підходу, що ґрунтується на найкращих міжнародних практиках та адаптується до місцевих реалій. Політичні зобов'язання, інституційна трансформація та постійний культурний діалог мають важливе значення для побудови системи освіти, яка не лише відображає, але й активно формує більш справедливе майбутнє.