Екологічний підхід до навчання дітей дошкільного віку - Ісмаїлова, Нігяр (Науково-теоретичний альманах Грані, 2024)
У даній статті розглядаються основоположні засади та практична реалізація екологічного підходу в дошкільній освіті. У дослідженні наголошується на критичній важливості започаткування екологічної освіти в дошкільний період, оскільки цей етап розвитку є важливим вікном для формування екологічної свідомості та базового екологічного мислення дітей. У дослідженні приділено увагу, як емоційні зв'язки з природою у поєднанні зі структурованими освітніми підходами сприяють загальному розвитку дітей та їхній екологічній свідомості. Через аналіз сучасних освітніх практик та теоретичних засад це дослідження демонструє важливість інтеграції екологічної освіти з іншими сферами розвитку в дошкільній освіті. Отримані результати вказують на те, що успішна екологічна освіта вимагає комплексного підходу, який поєднує пряму взаємодію з природою, навчання на основі гри та освітні стратегії, що відповідають віку. У дослідженні висвітлено важливу роль освітян у впровадженні екологічного підходу та наведено практичні приклади навчальних ігор та занять, які сприяють екологічному навчанню. Крім того, дослідження показує, як інтеграція регіональних компонентів та практичного досвіду покращує розуміння дітьми екологічних концепцій та їх взаємозв'язку зі світом природи.