Нові підходи в бізнес-комунікації: роль маркетингу в соціальних медіа у діяльності малого та середнього бізнесу - Ісгандаров, Аріф (Науково-теоретичний альманах Грані, 2024)
Нові підходи в бізнес-комунікації забезпечують адаптацію компаній та організацій до вимог сучасності та більш ефективну комунікацію. Ці підходи швидко змінюються, особливо завдяки розвитку технологій, і пропонують рішення, які відповідають новим викликам, з якими стикаються підприємства. Нові підходи до ділової комунікації дозволяють компаніям створювати гнучкіше, прозоріше та продуктивніше середовище, яке ставить задоволеність клієнтів на передній план технологій. По-перше, використання технологій і цифрових інструментів підвищує швидкість і ефективність спілкування. Такі інструменти, як відеоконференції, віртуальні зустрічі та чат-боти обслуговування клієнтів, дозволяють компаніям швидше та ефективніше спілкуватися з клієнтами та співробітниками. Крім того, оптимізація робочих процесів за допомогою штучного інтелекту та автоматизації дозволяє організаціям робити більше з меншими ресурсами. По-друге, прозорість і відкрите спілкування є важливими факторами для побудови довіри в робочому середовищі. Організації створюють середовище довіри та співпраці, встановлюючи більш відкриті та чесні стосунки як зі своїми співробітниками, так і з клієнтами. Компанії забезпечують прозорість, особливо шляхом розкриття негативних і позитивних відгуків, що підвищує задоволеність їхніх клієнтів. Щоб розвиватися ефективним і результативним способом, МСП повинні брати до уваги сучасні інструменти спілкування між бізнесом і працівником, а також бізнесом і клієнтом. Згідно з нововведеннями, важливу роль для малого та середнього бізнесу відіграє маркетинг у соціальних мережах (SMM). У цій статті обговорюється, як SMM відіграє важливу роль у роботі малого та середнього бізнесу. Наголошується, що SMM становитиме основу комунікації сьогодні і в майбутньому, а платформи соціальних мереж є важливим інструментом для встановлення прямого контакту з клієнтами, презентації продуктів і послуг, отримання зворотного зв’язку та побудови ідентичності бренду. Далі в ньому детально описано рекламні можливості платформ соціальних медіа, як їх можна використовувати для охоплення цільових груп і як можна використовувати аналітику та показники для підвищення ефективності рекламних кампаній. Нарешті, стаття підкреслює важливість SMM для малого та середнього бізнесу, підкреслюючи, що це ефективний підхід для наближення до клієнтів, посилення ідентифікації бренду та націлювання на різні групи клієнтів.