Особливості соціальної політики в умовах воєнного стану в Україні - Павлова, Олена (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Актуальність проблеми. У даній статті розглянуто актуальність теми особливостей соціальної політики в умовах воєнного стану. Дослідження фокусується на впливі війни на соціальне забезпечння та допомогу населлю країни. Результати дослідження можуть бути корисними для формулювання ефективних стратегій соціального захисту та підтримки населення під час воєнних дій. Соціальна політика в умовах війни стикається з ускладненими та викликовими проблемами, що вимагають специфічних підходів сьогодення. Активне вичення та удосконалення соціальної політики вкрай необхідне для забезпеченя захисту прав громадян у воєнний період і розробки політики безпеки для мінімізації ризиків для населення. Актуальність даної тематики визначається потребою у невідкладних та ефективних стратегіях, спрямованих на забезпечення соціальної стабільності та доброботу суспільства. Отримані наслідки вивчення даної проблеми будуть сприяти покращенню добробуту людей у кризових ситуаціях, а також виявленню ще невикористаних резервів щодо досягнення соціального добробуту населення України. Метою статті є розгляд основних аспектів соціальної політики в умовах воєнного стану, визначення ключових викликів та потреб населення. Результати. У даній статті розглянуті різноманітні аспекти наслідків впливу воєнного часу на систему соціального захисту та допомоги громадянам України. Проаналізовано важливість залучення міжнародних партнерів та гуманітарних організацій для спільного розроблення та реалізації соціальних програм. Результати статті можуть внести важливий внесок у розуміння та розв'язання соціальних проблем, які виникають в умовах війни в Україні. Висновки. Стратегічно важливим завдання держави в умовах воєнного стану є зменшення соціальної нерівності в суспільстві, скорочення чисельності людей та зростання соціальної та економічної безпеки працездатного населення. У статтє обґрунтовано доцільність впровадження системи ефективного моніторингу та оцінки соціальних програм.