Історичні корені та передумови російсько-української війни: ментальний вимір - Нікілєв, Олександр (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Розглядаються історичні витоки агресивної політики Росії щодо України. Ставиться мета показати фактори, що сприяли формуванню у росіян менталітету імперськості, великодержавного шовінізму та розв’язанню війни. Методи дослідження: історико-генетичний, історико-порівняльний, історико-типологічний. Результати дослідження. Показано, що передумови конфлікту закладалися з середньовіччя, тривали в радянську епоху та часи пострадянського періоду. Загарбання територій інших народів розглядалося в Російській імперії як «собіраніє», а статус цих земель у свідомості поколінь визначався як «ісконно русскіє». Народи цих територій вважалися «інородцамі». У них формувалася свідомість меншовартісності. Розкрито політику, спрямовану на ліквідацію української ідентичності. Охарактеризовано результати цієї політики. З’ясовано, що перемога більшовиків у громадянській війні і створення Радянського союзу практично не змінили свідомість в самій партії і російського суспільства. Історія нової держави та союзних республік трактувалася через призму російсько-імперського бачення. Ситуація почала набувати ще більших масштабів після закінчення Другої світової війни. Прискорилася по всій країні русифікація. В Україні це набуло рис денаціоналізації. Процес супроводжувався поширенням проявів зневаги до національної культури, мови, сприйняттям всього українського як меншовартісного. Така зорієнтованість з усією повнотою проявилася після розпаду СРСР. Цією ситуацією активно користувалося керівництво Росії. Процес посилився з приходом до влади Путіна. В самій Росії з 1991 р. провадилася політика формування у свідомості її населення факту розпаду СРСР як історичної несправедливості. ЇЇ громадянам системно вкладалося думка, що Росія втратила свої «ісконно русскіє» території. Робиться висновок, що у такий спосіб відбувалося підготовка російського суспільства до реалізації ідеї відродження СРСР у силовий спосіб. Освітня та інформаційна політика керівництва РФ виступала як засіб мілітаризації й мобілізації російського суспільства.