Сучасні тенденції наукових досліджень з напряму управління інформацією та документами в Азербайджані (на основі міжнародних елметричних баз) - Рзаєва, Західа (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
У наш час важливу роль у написанні праць фундаментального змісту з різних галузей науки та виході на світову арену відіграють індексовані журнали міжнародного рівня, які визнані в країнах світу та входять до міжнародних баз. Створення та публікація статей в галузі інформації та документообігу в таких журналах має велике значення для популяризації спеціальності на світовому рівні та її дослідження іноземними дослідниками. Слід зазначити, що бібліометричний аналіз документообігу в галузі бібліотечно-бібліографічної справи, їх систематичне порівняння, виявлення проблем у цій галузі на перспективу та вказівка на їх оптимальні шляхи розв’язання досліджуються науковцем, доцентом Надіром Ісмаїловим. Вивчення документообігу в бібліотекознавстві та бібліографії є найважливішою умовою оцінки сучасного стану, тенденцій і перспектив розвитку саме цієї галузі. Наукова інформація, отримана за допомогою досліджень, проведених під час написання статті, успішно застосована в різноманітних процесах оцінки, що в свою чергу дозволяє точно визначити розвиток наукового напряму з документообігу. Вивчення досліджуваних у статті наукових праць міжнародного рівня в галузі бібліотекознавства та бібліографії стає об’єктом наукового дослідження за такими напрямками: складання переліку актуальних тематичних проблем, що стосуються даної галузі; виявлення авторів і колективних авторів, які мають безпосереднє відношення до розвитку бібліотечної справи; оцінка швидкості розвитку документообігу наукового напряму бібліотечної справи; визначення рівня розвитку індивідуальної наукової діяльності окремих учених, наукових організацій і підприємств, які займаються розробкою певної проблеми документообігу; оцінка ролі конкретних спеціалістів, дослідницьких груп та організацій у вирішенні наукової проблеми; прогнозування тенденцій розвитку досліджуваної території. У цьому контексті написання статті є основним критерієм і має особливе значення через свою актуальність.