Значення військово-політичних відносин з Туреччиною для Азербайджану (на тлі Другої Карабаської війни) - Юсібова, Гюнель (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Аналіз азербайджано-турецьких військово-політичних відносин на тлі Другої Карабаської війни фактично описує практичну картину рівня розвитку відносин між двома державами в дипломатичних, економічних, особливо військово-політичних відносинах, які мали місце в період з 1991 по 2020 роки. Незаперечним фактом є те, що вихід відносин з Туреччиною на рівень стратегічного партнерства дав свій перший і найбільший результат саме у Другій Карабаській війні. Стрімкі військові дії азербайджанської армії в цій війні і велика перемога над Вірменією за короткий проміжок часу в 44 дні не можна тлумачити окремо від існуючих військово-політичних відносин між Туреччиною і Азербайджаном. Важливість політичної та дипломатичної підтримки Туреччини в цій перемозі є незаперечним фактом. У період, що передував Другій карабаській війні, яка почалася 27 вересня 2020 року, допомога Туреччини Азербайджану в рамках як НАТО, так і в рамках двосторонніх військово-політичних відносин зіграла значну роль у виведенні азербайджанської армії на рівень найсильнішої армії на Південному Кавказі. У цій статті на конкретному прикладі розглядаються військово-політичні відносини між двома державами та їх значення для Азербайджану. Методологія та використані методи. У процесі дослідження було використано ряд методів дослідження, таких як опис, пояснення, порівняльний аналіз, індукція. Під час дослідження широко використовувалися офіційні документи, науково-дослідницькі праці, подорожні матеріали, статистичні показники, матеріали, опубліковані на інтернет-порталах профільних установ. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що на конкретному прикладі – на тлі Другої Карабаської війни – проаналізовано етапи розвитку азербайджано-турецьких військово-політичних відносин, їх різні аспекти та значення для Азербайджанської Республіки. Найважливішим результатом дослідження є те, що військово-політична підтримка Азербайджану з боку Туреччини була одним із факторів, який відіграв вирішальну роль у звільненні азербайджанською армією земель, які протягом майже 30 років перебували під окупацією, у Другій карабаській війні за короткий період у 44 дні.