Оборонна та безпекова політика Європейського Союзу: суперечності трансформації - Кобець, Юлія; Голуб’як, Наталія (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Автори висвітлюють актуалізацію зміни політики безпеки та оборони Європейського Союзу, аналіз ефективності її перетворень та співіснування із форматом НАТО. Метою дослідження є детальний огляд трансформації Спільної політики безпеки та оборони у контексті сучасних викликів, насамперед російсько-української війни та внутрішніх перетворень у відповідь на небезпеку. Актуальність статті зумовлена необхідністю звернення до європейського військового та оборонного потенціалу, що викликано розгортанням збройних конфліктів зовні Євросоюзу та внутрішніми кризами. Результати. Автори наводять приклад становлення політики безпеки та оборони як відповідь на початок югославських воєн з метою формування дієздатності Союзу у випадках незалученості НАТО. Остаточний статус дана політика набула в Лісабонському договорі, який утвердив роль ЄС в миротворчих операціях та в запобіганні конфліктам. Наступний етап перегляду територіальної безпеки був викликаний російською збройною агресією проти України в 2014 році. Відповіддю стало прийняття Глобальної стратегії ЄС від 2016 року, яка запустила створення військового планування; постійного структурного співробітництва; щорічного огляду з питань оборони; запуск оборонного фонду та фонду миру для покращення військового й цивільного вимірів безпеки та оборони. Однак автори відзначають, що таке посилення спільного оборонного потенціалу не вплинуло на готовність ЄС до нових викликів, які постали у лютому 2022 року. Офіційною відповіддю Союзу стало затвердження рамкового документу Стратегічного Компаса, який окреслює основні способи протистояння загрозам як вияв стратегічної автономності. У висновках автори підсумовують нову стратегію та наводять перелік аспектів, які необхідно активізувати та зміцнювати для реалізації ефективної безпекової та оборонної політики.