Цікаві властивості металевої ртуті на навчальних уроках з хімії - Алієва, Гізіллі (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
У статті розглядається залежність того, чому хімія полюбляється учнями, від майстерності та педагогічної майстерності вчителя. Відзначається, що під час викладання теми про метали важливо приділити достатньо місця інформації про цікаві властивості металевої ртуті. Тому в статті розповідається про симптоми отруєння ртуттю та про те, які заходи вжити. Відзначається, що з давніх часів і дотепер число людей, які знають, наскільки небезпечна металева ртуть, становить меншість. До відома студентів доводиться інформація про серйозні проблеми, спричинені ртутними відходами в Азербайджані, головним чином у місті Сумгаїт. Зазначається, що з 2000 по 2004 рік за проектом Світового банку поблизу Сумгаїта був побудований полігон для ізоляції ртутних відходів від навколишнього середовища. Учням пояснюється транспортування близько 60 000 тонн ртутьвмісних відходів на це звалище та подальше поводження з ртутьвмісними відходами на полігоні. У навчальній частині теми «Це цікаво» деяка інформація про червону ртуть доноситься до учнів як цікава інформація. Ці цікаві факти змушують учнів задуматися. Загалом у статті достатньо місця приділено питанням проведення виховної роботи серед студентів та населення. Також повідомляється ставлення до питань, яким продуктам харчування віддати перевагу при отруєнні ртуттю. Існує велика потреба в інформуванні та освіті населення цієї сфери. Для цього необхідно проводити постійний моніторинг на забруднених територіях та оцінювати екологічні ризики за результатами проведеного моніторингу. Щоб не допустити використання забруднених територій, необхідно вживати певних заходів, постійно вести пропаганду, інформувати людей.