Роль світової літератури у формуванні планетарного мислення учнів (кейс Азербайджану) - Асадов, Аріф (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Стаття присвячена питанням викладання світової літератури в загальноосвітній школі в контексті сучасних викликів у світі та основним аспектам освіти, які ці виклики несуть. Проаналізовано значення світової літератури у формуванні планетарного мислення учнів у навчальному процесі. Підкреслюється прогресивна роль цих прикладів у формуванні логічного, критичного, творчого мислення учнів, навчанні окремих прикладів зі світової літератури, формуванні пізнавальних і комунікативних умінь. У дослідженні зазначається, що формування національної та загальнолюдської ідеї, розвиток особистості в учнів є однією з основних вимог сучасних предметних програм. Встановлення паралелей між національною та світовою літературою має велике науково-методичне значення для досягнення таких цілей, як формування планетарного образу підростаючого покоління, прищеплення ідей та уявлень про єдність світу. Безсумнівно, що головні ідеї, думки і цілі нашої національної літератури не залишаються позаду літератури розвинених народів світу. Таким чином, за ідеєю, змістом і талантом письменника азербайджанську літературу можна вважати досить сильною, сучасною і всебічною. Усвідомлення цих якостей в учнів веде до більшого почуття поваги до літератури та історії свого народу.