Ідеї та теорії, пов'язані з проблемою соціальної справедливості в історії філософії - Гаджиєв, Осман (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Основною метою статті є дослідження проблеми соціальної справедливості в історії філософії, яка постійно викликає дискусії в суспільстві. У першу чергу розглядається сутність і теорія проблеми соціальної справедливості, а також її значення для суспільства та оцінюється як загальнолюдська цінність. Соціальна справедливість є такою проблемою, що її слід пов’язувати з різними аспектами людського життя, такими як економічні, соціальні, політичні та культурні. Говорити про єдину концепцію соціальної справедливості для всіх типів суспільств неможливо. Соціальна справедливість має історично мінливий характер. При цьому зміна домінуючих ціннісних і соціальних відносин у суспільстві або розмаїття цих факторів у різних суспільствах в один і той самий історичний період також вплинула на концепцію соціальної справедливості разом з її інтерпретацією та значенням. У матеріалі дослідження від найдавніших часів до сьогодення представлені погляди, ідеї та теорії ряду філософів (Конфуцій, Платон, Арістотель, А. Августин, А. Фома, Дж. Бруно, Н. Макіавеллі, Т. Кампанелла, Т. Море, Г. Грасіа, Дж. Руссо, Т. Гоббс, Дж. Локк, Дж. Мілль, І. Кант, Г. Гегель, І. Г. Фіхте, К. Маркс, Дж. Ролз, С. Міллер, П. Козловський, О. Хоффе, Ю. Хабермас, Р. Ксер, А. Макінтайр, В. Соловйов, Архаленський, Ю. І. Сулін, В. Л. Гугаринов, А. А. Гусейнов, Ю. А. Дубко, В. А. Гатов, в Азербайджані З. Гоюшов, І. Мамедзаде, А. Ахмедов, А. Гулієв, А. Аббасов та ін.), проаналізовано проблему соціальної справедливості та зроблено деякі узагальнення. Дослідження свідчить про те, що поняття соціальної справедливості є всеосяжним, і ця сторона потребує різних – філософських, соціологічних, економічних, політико-правових, етичних і навіть духовно-психологічних підходів. Важливість застосування: матеріал може бути використаний на семінарах і лекціях у вищих навчальних закладах.