Наказ №227 «Ні кроку назад» у повсякденній культурі страху сталінізму - Щелкунов, Антон (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
У спадкоємиці сталінського СРСР – путінської Росії через художні псевдоісторичні твори зобразили штрафбат як сакральний простір у якому кримінальні злочинці перетворюються на справжніх героїв, ціль життя яких вбивати і померти на війні без жодної раціональної мети. Оспівування штрафних підрозділів у сучасній Росії стало однією із основ формування мілітаристської ідеології окупантів, яким все одно за що вмирати і кого вбивати. Метою дослідження є з’ясування ролі штрафних формувань Червоної армії в роки Другої Світової війни в утвердженні повсякденної культури страху серед радянських людей. Результати. Розглянуто основні положення наказу № 227, проаналізовано його місце в повсякденній культурі страху. На основі спогадів ветеранів Другої Світової війни показано як страх визначав їх поведінку під час війни та їх ставлення до наказу № 227 вже після її завершення. Висновки. Сталін і його оточення шукали нові методи посилення повсякденного страху. Результатом цих пошуків стало видання Наказу № 227, «Ні кроку назад» і створення штрафних частин. З того моменту повсякденну культуру страху серед військовослужбовців підпитували не тільки загрози розстрілу чи ув’язнення, а ще й нова форма покарання, яка передбачала залишатися на фронті в значно гірших умовах, адже штрафників не розквартировували у населених пунктах, гірше годували і відправляли на самі важкі ділянки фронту. Тому, Наказ № 227 і штрафні підрозділи слід розглядати не тільки суто з точки зору військової доцільності, а ще з точки зору культурного феномену, який скорегував радянську повсякденність під час Другої Світової війни. Радянська людина повинна була відчувати, що сталінська тоталітарна держава значно сильніша і страшніша за гітлерівську. Цей культурний феномен породив міф про штрафбат, який став частиною ідеології сучасної путінської Росії, в якій штрафбат асоціюється не з жертвами війни і сталінізму, а з кримінальними злочинцями-рецидивістами, які готові вбивати і гинути на війні.