Течії думки ісламського світу в процесі модернізації - Алієва, Міна (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
В історії людства були спроби реформ та інновацій у всі періоди відповідно до умов часу. Стикаючись із вимогами часу, суспільства змушені вносити певні зміни у свої правила, звичаї та традиції. Носії ісламської релігії, яка з’явилася на Аравійському півострові в VII столітті і на даний момент становить понад 25% населення планети, у свою чергу були змушені внести певні зміни, щоб йти в ногу з часом. Перші кроки в цьому були зроблені під час халіфату Омейядів і Аббасидів, в результаті чого відбулися зміни в основних принципах класичного ісламу, деякі доктрини повністю зникли або з'явилися нові доктрини. VII-IX століття можна охарактеризувати як період, коли ісламська цивілізація сяє найбільш активно і динамічно в світі. У цей період виникли розбіжності в поглядах на релігійні та юридичні питання, сформувалися нові секти та вірування. Також у цей період формуються школи суфізму, які включають релігійно-філософський і містичний світогляд. Можна сказати, що доля ісламського світу пов'язана з ім'ям турків ще з Х століття. Прийняття ісламу турками стало важливим поворотним моментом у світовій історії. Турки-мусульмани взяли на себе функцію охоронців ісламської релігії, яка переживала неспокій, і з честю винесли цей важкий тягар до кінця. У 17-18 століттях разом з інноваціями в ісламському світі почали закладатися основи повернення до минулого. У цей період, після появи салафізмського руху в Аравії, ці типи груп з часом почали активізуватися. Носії таких ідей називали нововведення єрессю і відстоювали важливість повернення до ісламу, принесеного пророком. Коротше кажучи, оскільки ісламський світ пройшов через дуже бурхливу історичну ситуацію, йому доводилося демонструвати різні реакції в різних ситуаціях.