Створення та організація енциклопедій в Азербайджані - Бехбуд, Ельмаддін (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
У сучасний час у світі, як і в нашій країні, систематичне й послідовне підвищення загальнокультурного та інтелектуального рівня людини, особливо широкої читацької аудиторії, інформаційне забезпечення зумовлюють розвиток і використання енциклопедичних видань. необхідність. Демократична Конституція Азербайджанської Республіки, прийнята 12 листопада 1995 року, створила правову основу для функціонування всіх сфер нашого суспільства та соціальних інститутів на основі демократичних принципів. У цьому найвищому державному документі широко та всебічно розкривається роль духовної та культурної спадщини, культури в цілому в розвитку суспільства, права та обов’язки людей на використання культурних надбань, у тому числі доступ до інформації: «Азербайджанська держава підтримує розвиток культури, освіти, охорони здоров'я, науки, мистецтва, охороняє природу країни, історичну, матеріальну і духовну спадщину народу» (Constitution of the Republic of Azerbaijan, 2004). Питання класифікації, структури та оформлення енциклопедій вважаються найважливішими науковими проблемами підготовки енциклопедичних видань. Особливості та принципи підготовки енциклопедичних видань принципово відрізняються від усіх інших видань. Вивчення особливостей підготовки, видання та розвитку енциклопедій показує, що більшість перших великих енциклопедій, складених у більшості країн світу, особливо в розвинутих країнах, таких як Рим, Греція, Китай, Індія та інші країни Європи, мають польовий характер. Тому, крім використання світового досвіду в галузі підготовки та складання енциклопедій, у тому числі польових енциклопедій в Азербайджані, особливу увагу слід приділити особливостям, враховуючи розвиток науки і різноманітність читацьких груп в країні (Behbud, 2020).