Молодіжна політика: сутність та основні моделі реалізації - Єрмоленко, Ірина (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Метою дослідження є з’язування сутності молодіжної політики та визначити основні моделі її реалізації. Оскільки, саме молодь є важливим ресурсом будь-якої демократичної країни. Актуальність полягає у тому, що враховуючи ті трансформаційні процеси, що сьогодні відбуваються у всьому світі стає очевидною потреба у формуванні обґрунтованої та ефективної молодіжної політики, що здатна реагувати на проблеми та потреби молодого покоління у кожній країні. У статті автор досліджує сутність молодіжної політики, а також, чому важливо розуміти, з яких структурних елементів складається дане явище. Встановлено, що за останній час було напрацьовано багато літератури з цієї тематики та отримано неабиякий досвід. Протягом тривалого періоду країни світу пройшли довгий та складний шлях і досягнули успіху у напрямку формування дієвої молодіжної політики. Молодіжна політика має великий вплив на життя молодого покоління, бо саме в її рамках може втілюватися велика кількість програм у різних областях: захист та безпека; участь у громадському житті; освіта та здоров’я; мобільність; кар’єрні перспективи тощо. Охарактеризовано сучасну молодіжну політику як динамічну систему, яка може змінюватися під впливом різноманітних внутрішніх та зовнішніх чинників. Це, безумовно, має впливати на характер вироблення молодіжної політики та особливості її реалізації. Висновки. Молодіжна політика – це сфера, що потребує постійної та системної діяльності не лише органів державної влади, але й інститутів громадянського суспільства. З’ясовано, що процеси формування якісної та ефективної молодіжної політики в Україні та інших країнах стрімко набирають обертів, оскільки молоде покоління висуває свої вимоги і стає все більш активним, що створює необхідність постійної актуалізації даних.