Фінансування громадянами статутної діяльності політичних партій в Україні у 2020 році - Зерницький, Руслан (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Актуальність. У статті розглядається фінансування політичних партій в Україні як важливий елемент демократичного та політичного розвитку країни. Збільшення кількості громадян, які роблять внески на статутну діяльність політичних сил, може зменшити залежність їх функціонерів від коштів державного бюджету та великого бізнесу. Також результати соціологічного опитування, проведеного авторитетними організаціями у 2021 році, свідчать про те, що інформація про джерела фінансування та витрати політичних партій була важливою у формуванні ставлення більшості українців до цих партій. Мета дослідження – визначення орієнтовної частки громадян, які протягом 2020 року зробили грошові пожертви на статутну діяльність 20 партій, які у той період були найбільш рейтинговими та медійними, і сум цих внесків. Основні результати. У рамках роботи проаналізовано фінансові звіти обраних політсил за 2020 рік, які були оприлюднені станом на липень 2023 року. Встановлено, що за наявними у публічному доступі даними протягом року на користь 20 найбільш рейтингових та медійних політичних партій в Україні пожертви надійшли приблизно від 0,0045% громадян. При цьому соціологічне опитування, проведене у 2020 році, демонструвало готовність 12% українців робити пожертви на користь політичних сил, які б захищали їх інтереси. У статті робиться висновок, що у 2020 році рівень фактичної залученості українців до фінансування статутної діяльності політичних партій був вкрай низьким, а партійні функціонери докладали недостатньо зусиль для мобілізації прихильників, що зменшило б їх залежність від державних та олігархічних коштів. Примітно, що у 2020 році по всій Україні проходили чергові вибори до місцевих рад та очільників громад і в такий період політикам та кандидатам варто було б максимально залучати прихильників до підтримки їх політсил.