Інформаційні технології як засіб формування громадської думки (на прикладі США) - Мацьопа, Христина (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Актуальність даної теми обумовлена тим, що сьогодні проблема формування громадської думки є важливою у житті більшості країн світу, особливо з розвитком нових інформаційних технологій. Громадська думка тісно пов’язана з процесами, що відбуваються у соціумі в цілому. Суттєву роль в процесі її формування у наш час відіграють інформаційні технології, які в останні десятиліття значно розширили інформаційний простір, а тому можуть виступати у якості важеля впливу на суспільну свідомість. Метою дослідження є розкриття інформаційних технологій у формуванні громадської думки на основі практичного досвіду США. У результаті дослідження було визначено можливості використання інформаційних технологій як засобу формування громадської думки, їх роль та місце в контексті розглянутої проблематики. Охарактеризовано також місце ІТ у політичній структурі сучасного суспільства, особливості їх маніпулятивного характеру, тематично-змістове наповнення. Встановлено, зокрема, роль ІТ у процесі інформування членів суспільства, створенні суспільної свідомості, налагодженні комунікації між політичними лідерами та пересічними громадянами на прикладі США. Було зроблено висновки, що розвиток інформаційних технологій у ХХІ столітті сприяв значному розширенню спектру інструментів формування громадської думки, що закріпило за ними статус політичного механізму вироблення останньої. Основну конкуренцію традиційним ЗМІ склав Інтернет, який у сучасному суспільстві виступає у якості як засобу формування громадської думки, так і ресурсу для її вираження. Найпоширенішим засобом впливу на громадську думку за допомогою ІТ у сучасному світі виявилися соціальні мережі. Зокрема, під час виборчих кампаній соціальними мережами активно користуються політики багатьох західних демократичних країн, що було проілюстровано на основі досвіду їхнього використання владними представниками США з метою активного залучення електорату та формування думки останнього.