Політична стратифікація українського суспільства - Шиян, Оксана; Філіпенко, Лариса; Самчук, Лариса (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Робота присвячена розгляду політичної стратифікації українського суспільства. Актуальність роботи зумовлена тим, що сучасне українське суспільство через політичні й економічні зміни та процеси є досить розрізненим, як наслідок, соціальна нерівність вагомо впливає на сприйняття соціумом політики та процесів у владі. Відповідно, важливо визначити як соціальна стратифікація впливає на політичну стратифікацію, при якій саме суспільство визначає будову політичної влади. Мета дослідження – охарактеризувати політичну стратифікацію українського суспільства. Відповідно до мети було поставлено завдання визначити сутність поняття «політична стратифікація», розробити модель політичної стратифікації, схарактеризувати риси політичної стратифікації українського суспільства. Основні результати. Визначено особливості соціальної стратифікації в Україні та її вплив на політичну стратифікацію. Розглянуто специфіку політичної стратифікації як явища українського суспільства. Розроблено модель політичної стратифікації. Охарактеризовано вищий політичний клас, середній політичний клас, нижчий політичний клас. Визначено критерії поділу моделі на класи. Звернено увагу на особливості побудови піраміди, яка відповідає сутності моделі. Визначено характерні риси суспільства, для якого наявна значна політична стратифікація. Розкрито специфіку політичної вертикалі як компоненту політичної стратифікації українського суспільства. Висновки. Суспільні процеси значно впливають на політичну стратифікацію українського суспільства. Зокрема, жорстка стратифікація характерна для того типу суспільства, де присутня значна майнова нерівність та диференціація між рівнями доходів. Автори дослідження запропонували модель, при якій політичні сили поділяються на класи, кожен із яких виконує свою політичну роль.