Діяльність Узларів в Південній Європі - Ісмаїлзаде, Саїда Джафар (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Мета статті. Як відомо, на всіх етапах історії існували племена, які впливали на хід історії. Одним з таких племен прийнято вважати узларів (в російськомовних джерелах іменовані тюрками), що належали до кочових тюркських народів, що відокремилися від огузского племінного союзу. Саме після розгрому Узи почалася міграція печенігів на захід. На основі союзу з хазарами, була утворена західна гілка Огузів. Народом, якому найбільше приписується тюркське ім'я, були узлари. У візантійських джерелах цей народ іменується Узами. Саме вони відтіснили печенігів на захід і змусили їх оселитися на території нинішньої України. а угорців мігрувати в Центральну Європу. В результаті приходу угорців в Центральну Європу відбулося переселення народів, які проживали в Центральній і Південній Європі. У цій статті розглянуто походження і життя Узларів і їх роль в історії. Актуальність статті полягає в постійному інтересі міграції населення по світу і появи окремих сильних племен. Торки (TIES) - це велике скіфське плем'я, туранське за походженням. Воно увійшло до складу козацької нації, а його основна скіфська назва Коссака або Кассака поширилася на племена козацьких слов'ян. Через відсутність достатнього матеріалу часто виникає дискусія про появу цих племен на Кавказі. Результати дослідження. У статті детально розглядається походження Узларів, дається порівняльний аналіз походження племен, їх формування і зростання могутності, а також їх подальшої ролі в історії. Висновки. Історія розселення тюркських народів на території сусідніх осілих держав і особливо питання їх розселення на кордонах цих держав мають повне право бути виділені в спеціальну тему і вивчені на всьому величезному просторі від Далекого Сходу до Центральної Європи, так як ці численні кочові племена, стикаючись з осілими племенами, залишили слід своєї культури на всіх територіях, починаючи від кордону Китаю в VII столітті, і в Середній Азії на кордоні саманідської Персії в X столітті і до Київської Русі.