Геополітичний аналіз чорноморської політики Туреччини - Соловйова, Ельнара (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Мета статті – проаналізувати геополітику Туреччини, роблячи акцент на амбіціях та вразливостях Туреччини у Чорноморському регіоні. Стверджується, що втрата регіону Чорного моря зробить Туреччину вразливою для російських наступів, що поставить під загрозу її становище як регіональну державу. Актуальність. Занепад Туреччини як імперії був за Кючук-Кайнарджинським мирним договором 1774 року з територіальною втратою Криму та Понтійським степом (Україна). Анексія Криму розширила вплив Росії на Туреччину, вийшовши за межі економічних міркувань і продемонструвавши її військово-морську перевагу. Війна в Україні ще більше підкреслила значення регіону Чорного моря. Отримані результати. У цій статті наголошується на складному геополітичному ландшафті регіону Чорного моря, де Туреччина опинилася в критичному становищі. Підкреслюється важливість ролі Туреччини в регіоні та наслідки прогресу Росії в даному регіоні для її становища як регіонального центру сили. Щоб урівноважити зростаюче домінування Росії, Туреччина зайняла обережний підхід, що знайшло відображення у її військовій та енергетичній стратегії у Чорному морі. Вказується роль Туреччини як посередника в укладанні зернової угоди під час конфлікту, що демонструє її потенціал для утвердження себе як регіональної держави. Висновок. Доведено, що російське вторгнення в Україну дає Туреччині можливість зміцнити свої позиції не лише як посередника, а й як значущого гравця у Чорноморському регіоні, потенційно виправляючи свої натягнуті відносини із Заходом. Однак підтримка тонкого балансу у відносинах з Росією має вирішальне значення для Туреччини. Незважаючи на залежність Туреччини від Росії у сфері енергетики, туризму та торгівлі, підтримувати цю рівновагу стає все важче, оскільки війна в Україні загострюється та поширюється на інші райони Чорноморського регіону. Тим часом доведення війни в Україні до компромісу, вигідного для Росії, завдало б серйозного удару по репутації Туреччини як регіональної держави і призвело б до відмови від своєї вирішальної ролі в Чорноморському регіоні.