Інституалізація української автономії в політичній системі Австро-Угорщини: вимір партійного представництва - Іванцик, Роман (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Метою статті є дослідження сутнісних особливостей концепції русинської-української інтелігенції, духовенства, політичних партій та інших суспільно-політичних агентів щодо автономного самоврядування українських земель в складі дуалістичної політичної системи Австро-Угорської імперії. Актуальністю дослідження є необхідність висвітлювати не тільки усталені концепції та досягнення політичної діяльності українських політичних діячів минулих століть, але й менш визначні випадки створення різноманітних політичних проектів. Не тільки ідеї про незалежність турбували мислителів й чиновників, але й будь-яка можливість створення засобу донесення пропозицій й потреб місцевого населення для прийняття конструктивних політичних рішень. Автономія є одним з таких засобів й наразі, за останні кілька років, є мало дослідженою. Результати. У статті висвітлені погляди самостійних політичних діячів та політичних партій їх концепції автономної організації українських земель. Дані концепції формувалися в умовах стрімко зростаючої самосвідомості народів Австро-Угорщини, до яких входили і русини-українці. Помічено еволюцію ідей про самоврядування від особистих запитів й листів правителям від відомих суспільно-політичних діячів, на прикладі діяльності А. Добрянського, до повноцінних програм перших українських масових класичних політичних партій (на прикладі Русько-Української радикальної партії), які мали на меті боротьбу за владу через представницькі органи й законодавчу легалізацію власних концепцій самоврядування. З розвитком національно-визвольного руху зростала й потреба в перетворенні концепції автономності в концепцію незалежності. Висновки. Концептуалізація автономності українських земель у складі Автро-Угорщини на крилах революційних подій 1848-49 років й подальших прогресивних змін в суспільно-політичному житті Європи формувала базу для майбутніх досягнень визвольних змагань за незалежність та для інших проектів по автономізації українських земель у складі різних суспільно-політичних формувань у ХХ столітті.