Деякі кримінально-процесуальні, криміналістичні та кримінологічні аспекти вивчення особистості неповнолітніх, які вчинили крадіжку - Якублу, Орхан (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Дослідження квартирних крадіжок, вчинених неповнолітніми, має свої особливості. У процесі дослідження, встановлення віку неповнолітніх, вивчення умов життя та виховання, визначення рівня фізичного, інтелектуального та розумового розвитку, виявлення повнолітніх осіб, які спровокували їх до злочинної діяльності, розглядається можливість виділення кримінальних проваджень за об’єктом і чи були інші учасники вчиненого ним злочину. Автором детально проаналізовано положення про направлення матеріалів розслідування до комісії у справах і захисту прав неповнолітніх при виявленні справ, що виключають кримінальне переслідування. Особливе місце в структурі всіх злочинів, що вчиняються на території Азербайджанської Республіки, займають крадіжки, внаслідок яких громадянам завдається значна матеріальна та моральна шкода. У багатьох випадках суб'єктами цих видів злочинів є неповнолітні. У статті 428.2 Кримінально-процесуального кодексу Азербайджанської Республіки до неповнолітніх у кримінальному провадженні відносяться особи, які на момент вчинення злочину не досягли вісімнадцяти років. Одним з важливих моментів є визначення кримінальних справ провадження у справах неповнолітніх, за винятком справ, які повинні бути визначені за вчинення злочину, передбаченого статтею 429 Кримінального кодексу Азербайджанської Республіки. Можна зробити висновок, що дослідження квартирних крадіжок, вчинених неповнолітніми, має свої особливості. У ході дослідження розглядаються положення щодо визначення віку неповнолітнього, вивчення побуту та «умов виховання», визначення рівня фізичного, інтелектуального та розумового розвитку, можливості виділення щодо нього кримінальної справи та врахування присутності інших осіб і детально досліджено учасників вчиненого ним злочину.