Гендерний аналіз соціальних практик українських біженців 2022 року - Калагін, Юрій; Шанідзе, Олександр (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Актуальність дослідження визначена зростанням уваги до гендерної проблематики в світі та зокрема в Україні, що набуває особливого значення під час воєнної агресії. В часи потужних соціальних потрясінь, яким беззаперечно, можливо вважати війну і бойові дії, а також ті наслідки, до яких призводить війна – сталий, зручний, комфортний соціальний порядок змінюється. Змінюються сталі ролі, а деякі частини населення потерпають від кризи сильніше за інші. Особливо уразливою частиною населення стали жінки, особливо ті хто вимушений був стати біженцем та ВПО, прийняти на себе тягар боротьби за виживання. У цій статті наводяться результати соціологічного дослідження гендерного аналізу соціальних практик українських біженців 2022 року проведеного соціологами Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» у червні-липні 2022 року (N 1170). Метою дослідження стало здійснення гендерного аналізу соціальних практик задоволення базових потреб під час війни, а також аналіз існуючих соціальних практик, їх класифікація та опис щодо конкретних дій біженців та вимушено переселених осіб. На основі наукових доробків визначено три типи соціальних практик з огляду на активність: інноваційна, традиційна та патерналістська. Висновки, наведені авторами, свідчать, що українці, які через ті чи інші причини стали біженцями та внутрішньо переміщеними особами віддають перевагу активному характеру соціальних практик – усі вони прийняли складне рішення про обрання стратегії активної поведінки, наявність якої свідчить про реальну зміну всього способу життя особистості в умовах ризику й невизначеності. Виявлено, що жінки здебільшого демонструють соціальні практики першого та другого типів (інноваційну та традиційну).