Методика комплексної корекції мовленнєвого розвитку дошкільників засобами адаптивного фізичного виховання - Мога, Микола; Зюзін, Юрій (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
В статті на основі аналізу літературних джерел та особистого практичного досвіду роботи з дітьми, що мають проблеми мовлення, презентовано методику використання можливостей адаптивного фізичного виховання в корекції їхнього мовленнєвого розвитку. Автором запропоновано системний підхід до вирішення зазначеної проблеми. Сегмент змісту корекції має традиційну структуру з вертикальними і горизонтальними компонентами. Вертикаль формують вісім специфічних корекційних блоків-напрямів, розташованих в логічній послідовності їхнього використання: загальна релаксація тіла та окремих м’язових груп; верхня кінцівка (кисть, пальці) та її вплив на діяльність головного мозку; глобальна і локальна координація різних м’язових груп; загальна функція дихання і її мовленнєва складова; музикотерапія; озвучування і мовленнєвий супровід рухів; тотальний ігровий метод; логопедична корекція мовленнєвого розвитку. В кожному умовному блоці передбачено наявність специфічних секцій, які розкривають зміст конкретного корекційного напряму. Сім блоків з восьми віддзеркалюють особливості роботи інструктора з фізичного виховання або вихователя з формування передумов покращення мовленнєвого розвитку вчителем-логопедом. Останній блок присвячено спеціалізованій роботі вчителя-логопеда з традиційної корекції мовленнєвого розвитку дітей. Багаторічні педагогічні спостереження на базі спеціального закладу дошкільної освіти № 193 м. Одеса для дітей із порушеннями мовленнєвого розвитку довели, що системне та систематичне застосування можливостей моторної сфери з використанням спеціальних засобів адаптивного фізичного виховання помітно покращує стан мовленнєвого розвитку дошкільників із різними порушеннями мовлення у порівнянні із традиційною методикою. Перспективи дослідження в цьому напрямі знаходяться в пошуку нових потенційних можливостей використання моторної сфери дітей в корекції їхнього мовленнєвого розвитку.