Ісламські школи та учні цих шкіл у Нахічевані в середні віки - Сафарова, Нубар Таміраз (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Нахчeвань, невід'ємна частина Азербайджану, розташований на Великому шовковому шляху і є батьківщиною геніїв Близького і Середнього Сходу в середні віки. Такі вчені, як ан-Нашаві, ан-Нахчівані, Газі Наджмаддін Ахмад ібн Мухаммад, Хасан ібн Омар Нахчівані, Камаладдін Абульфазаїл Мухаммад ібн Абульфазаїл ан-Нахчівані, Фахраддін Абульфазл Мухаммад ібн Дейлам ан-Нахчівані, Абдулла ібн Ахмад ат-Тусі ан-Нахчівані, Ібн Саваджі Мухаммад Сад ібн Мухаммад, Фахраддін Хіндушах Нахчівані, Мухаммад ібн Хіндушах Нахчівані, Баба Нематулла Нахчівані, Фахраддін Ахмад ібн Арібшах ібн Алі ібн Джабраіл ан-Нахчівані надали неоціненну допомогу не тільки в розвитку азербайджанської науки та освіти, але й у відродження ісламської культури в цілому. Аджамі Абубакр оглу Нахічівані, Аміраддін Масуд Нахічівані, Ахмед ібн Айюб аль-Хафіз Нахічівані, шейх Джуханна, Джамалладін Нахічівані, представники нахічеванської школи архітектури, мали керівний вплив на архітектурне мистецтво Сходу і записали свої імена золотими літерами на сторінки історії культури. Ці відомі генії ісламської культури є учнями ісламських шкіл, що діяли в Нахічевані в середні століття. З указів і документів середньовіччя видно, що в XII, XII і XIII століттях існувало чотири медресе вищого типу і близько шістдесяти шкіл. Хоча ці школи були ісламського типу, в них проводилися світські уроки, які відвідували учні з більшості країн світу. Мета дослідження: На першому етапі в статті досліджено ісламські навчальні заклади, організовані на цій давній землі в середні віки, та їх творчу діяльність. З цією метою вивчалися середньовічні письмена, укази, історичні пам’ятки. Пізніше було розглянуто життя і творчість середньовічних всесвітньо відомих нахічіванських учених і мислителів, які отримали освіту в ісламських школах. У статті подано велику інформацію про твори відомих представників династії Індушах та архітектурні твори, створені Аджамі Нахічівані. Основною метою статті є виявлення ісламських шкіл, що діяли в середні віки, їх діяльності та ознайомлення з ними молодого покоління, вивчення життя і діяльності мислителів, які здобули освіту в цих школах.