Політика у сфері штучного інтелекту: безпековий вимір - Радіонова, Ірина (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Країни світу, особливо країни-лідери, у загостреній глобальній конкуренції пришвидшують темпи розвитку та застосування штучного інтелекту (ШІ). Метою статті є визначення безпекового виміру політики у сфері ШІ. Зазначено, що просунутий ШІ може спровокувати глибоку зміну в історії життя на Землі. З’ясовано, що політика національного та міжнародного рівня у сфері ШІ повинна враховувати його потенційний трансформативний потенціал, динаміку та небезпеки. Політика країн-лідерів у сфері ШІ починає формалізуватися та структуруватися на національному рівні, при цьому ідентифікуються небезпеки застосування ШІ та ініціюється протидія ним. Зосереджено увагу на досвіді США, ЄС, КНР та Великої Британії, а також реаліях України. Серед основних безпекових вимірів визначено безпеку виживання людства; етику ШІ; геополітичну конкуренцію; загрозу великої війни; співвідношення приватного та державного секторів у сфері розробки та застосування ШІ; застосування ШІ з метою посилити автократію чи демократію. Аргументовано, що як будь-яка технологія ШІ амбівалентний за наслідками свого застосування. Інтервенції у сфері ШІ чинять принципово різні агенти дії. Вони можуть як діяти солідарно, так і конкурувати у різний ступінь і у різних комбінаціях, орієнтуватися на довгострокові, середньострокові та короткострокові наслідки. Встановлено, що соціальні наслідки використання та розвитку ШІ визначальною мірою є сферою діяльності та відповідальності політиків, котрі повинні враховувати думки експертів та спеціалістів у галузі. Впровадження безпекових норм потребує значного часу та ресурсів. Уряди потребують нарощування можливостей здійснювати моніторинг безпеки розвитку ШІ та його впливів на суспільство. При цьому виявлено загрозу, що у парадоксальний спосіб акцент на безпеці у сфері ШІ може призвести до посилення адміністративно-командного апарату держави, до авторитарних та навіть тоталітарних тенденцій. Доведено, що потрібна міжнародна співпраця у сфері регуляції ШІ, технологій, етики, протоколів стрес-тестів, прояснення ризиків розробки та застосування ШІ в різних областях діяльності.