Напрями розвитку бібліотечно-інформаційного забезпечення туризму у вищих навчальних закладах (на основі досвіду роботи Бакинського державного університету та Азербайджанського університету туризму та менеджменту) - Гасимли, Гаджі (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Діючі в нашій країні бібліотечно-інформаційні установи відіграють незамінну роль у всебічному вивченні бібліотечно-інформаційного забезпечення туристичної діяльності в Азербайджанській Республіці. В результаті стратегії соціально-економічної політики, сформованої нашим великим лідером на міцній основі, щорічне поліпшення туристичних можливостей Азербайджану створило широкі можливості для успішних реформ у сфері туризму, в результаті цього , це показало свій позитивний вплив на збільшення нормативно-правових документів і науково-художніх видань, пов'язаних з цією сферою, в бібліотечно-інформаційних установах Азербайджанської Республіки. У сучасну епоху вивчення та дослідження інформаційних ресурсів у різних галузей, засвоєння фундаментальних знань визначено основними критеріями для суспільства. Важливе значення в цьому контексті має також вивчення інформаційних ресурсів у сфері туризму в бібліотечно-інформаційних установах Азербайджанської Республіки. Забезпечення якісного обслуговування туристів, які приїжджають до нашої країни, залежить від багатьох факторів. Розвиток туристичної діяльності в Азербайджанській Республіці в бібліотечно-інформаційних мережах нашої республіки, особливості організації інформаційного обслуговування туристів, дослідження створення та формування документообігу з туризму в бібліотечній галузі безпосередньо базуються на документних ресурсах бібліотечно-інформаційних установ, що діють у нашій країні. Слід зазначити, що поняття туризм є одним із значущих видів відпочинку та розваг, а також одним із основних напрямків наукової діяльності. Основоположним є розвиток туризму як одного з головних чинників науки і культури. Вищі навчальні заклади, що діють в Азербайджанській Республіці, відіграють особливу роль у формуванні та розвитку наукових знань у різних галузях науки. Азербайджанський університет туризму та менеджменту та Бакинський державний університет мають важливе значення для вдосконалення знань та навичок висококваліфікованих спеціалістів, які працюють у сфері туризму, а також для задоволення їхніх інформаційних потреб. У контексті наукового розвитку згаданих ВНЗ у сфері туризму суть статті трактується розширено.