Зарнийський храм-фортеця - Алієв, Талех (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Стаття присвячена одному з ранньосередньовічних укріплень Азербайджану Зарнийському храму-фортеці. Укріплений храм, який розташований у північній частині провінції Камбісена Кавказької Албанії, був побудований на території під назвою Лай-Шірін на лівому березі річки Зарна. В результаті археологічних розкопок, якими керувала Огуз-Гахська археологічна експедиція, було вивчено Зарнинське укріплення. Нами були виготовлені плани укріплення Зарни. До періоду раннього середньовіччя відносяться зразки кераміки, знайдені під час археологічних розкопок в укріпленому храмовому комплексі. Наші дослідження замку Зарна свідчать про те, що на площі близько 1 га. є різні будівельні залишки, сховища води та їжі. Всередині замку простежено дві частини давніх залишків північно-південної стіни. Однією з важливих будівель замку Зарна є албанський храм, розташований у південно-західному куті форту. Храм Лай-Шірін, розташований всередині замку Зарна, був побудований цегляним розчином зі скель і річкових каменів. Поруч є тандемні майданчики, будівельне сміття та ставки. Діаметр басейну 6 м. Доступна глибина 4 м. Внутрішня частина була водонепроникною. Стіни були зруйновані через природний процес або землетрус ззовні та впали всередину. Там було три великі залишки стіни. Він тягнеться до стіни довжиною 5 м і шириною 1 м. Загальний план Зарнийського укріпленого храму відображено і в особливостях рельєфу укріплень. Одним із ключових питань під час археологічних досліджень Зарнийського замку було удосконалення укріплень. Перш за все, ми перевірили вимірювання за допомогою простих вимірювань для цілей тесту, а потім зробили висновок за допомогою GPS. У результаті було зроблено висновок, що укріплене поселення, зведене на лівому березі річки Зарна, в центрі високих гір на березі річки, на висоті 600 метрів над рівнем моря, було зведене для забезпечення рельєфу та стратегічно важливого захисту. Фортечні стіни, витягнуті з північного сходу на південний захід, мають розміри 120х63 м.