Неолітичні могили та поховальні звичаї в Нахчівані - Гулієва, Зейнеб (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
У статті звертається увага на особливості поховання, що існувало в епоху неоліту на Південному Кавказі. Це питання було проаналізовано на основі археологічних матеріалів поселення Культепе I, розташованого в Нахчеванському районі Азербайджанської Республіки. Узагальнено та включено до дослідження і періодизовано могили та могильний інвентар, виявлені в середині ХХ – на початку ХХІ століття з місця проживання. Основним об'єктом дослідження було обрано могильний інвентар, що зберігається в Археологічному фонді Національного музею історії Азербайджану. Вони були виявлені під час археологічних розкопок в Культепе I в 1951-1964 роках і передані музею. Відповідно до спільного аналізу звіту археологічних розкопок та записів в інвентарній книзі музею, насамперед могильний інвентар згруповано за могилами, до яких вони належали, потім встановлено, що 9 із цих могил належать до шару 1а, а решта належать до шару 1b. Ці шари віднесли до епохи Мідного віку. Однак у другому десятилітті XXI століття аналізи вугілля, зроблені під час археологічних розкопок, знову проведених азербайджансько-французькою археологічною експедицією, до складу якої входив і автор, показали, що поселення тут почалося в третій чверті VII століття до н.е. Ця дата дозволяє віднести виявлені поховання з шару 1а Култепе I, а також могильний інвентар до ранньої фази керамічного неоліту. Могили, що відносяться до цієї фази, вирізняються своїми щільними похованнями, великою кількістю вкритих соломою непошкоджених посудин і тим, що всі вони знайдені лише в одній розкопці (місця V). Ймовірно, на ранній фазі керамічного неоліту (І фаза) поховання здійснювалися в окремому місці. Могили, виявлені з шару 1b, на відміну від I фази, також були знайдені в інших місцях розкопок, з незначним обладнанням або без нього. Померлих ховали загорнутими під підлогою будинків. З точки зору структури могил, їх різного спрямування, а також того факту, що скелети всередині поховані з правого або лівого боку, вони аналогічні неолітичним могилам Чалагантепе, Масіс-Блур, Хаджі Фіруз, Чатал Хоюк, Хаджілар. Цей факт свідчить про те, що в останній фазі неоліту існував звичай поховання з загальними рисами для Нахічевані, Анатолії та басейну Урмії.