Тенденції розвитку паблік рілейшнз в Україні: практичний досвід та нові виклики 2021-2022 р.р. - Горошко, Олена; Меченкова, Наталія (Науково-теоретичний альманах Грані, 2022)
Стаття присвячена опису нових підходів та особливостям PR-діяльності в Україні та аналізу PR-трендів, що склалися. На основі проведеного наприкінці 2021 року опитування експертів, зайнятих у різних сферах економіки, у контексті зіставлення низки секторів економіки, було виявлено, що багато тенденцій, які публічно обговорюють фахівці, як діджиталізація, розвиток соціальних медіа та ін. підтверджуються, однак, в окремих сферах мають більшу чи меншу ступінь інтенсивності, наприклад, той самий вплив і використання соціальних мереж, лідерів думок та репутаційного менеджменту. У зв'язку з виявленими опитуванням тенденціями, в ході анкетування, більше питань було присвячено соціальним медіа, управлінню репутацією та особливостям, які згадували фахівці під час роботи з цими напрямами. Деякі ідеї, виділені експертами, не були підтверджені як трендові, серед них – зміни у роботі прес-служби. Загалом, опитування виявило більше подібних спостережень та оцінок, показало напрями та цікаві професіоналам кейси українських фахівців. На підставі отриманих даних можна говорити про трансформацію PR-ринку у 2021 році: більш креативна співпраця у структурі інтегрованих маркетингових комунікацій дозволяє впроваджувати у практику ширший та структурований підхід, отримувати більше кількісних та якісних показників ефективності, які можна вимірювати та аналізувати. У 2022 році, у зв'язку з початком війни в країні, всі сфери зазнали істотних змін, і зараз поступово після вимушеної зупинки починають працювати і адаптуватися до поточної ситуації. Автори дотримуються думки, що на даному етапі – важливо визначити та описати основні виклики, щоб зрозуміти їх значущість та інтенсивність на розвиток як PR-ринку так і професії в цілому.