Позиція Канади щодо нової ролі Сполученого Королівства в Європі - Кибіч, Яна (Науково-теоретичний альманах Грані, 2022)
Дана стаття висвітлює особливості відносин Канади з Європейським Співтовариством та Великою Британією в розрізі Brexit. Розглянуто основні виклики та невизначеності в політичній, економічній та соціальних сферах, з якими стикнулася Канада після того як Британія вирішила залишити ЄС. Очевидно, що найвагомішою проблемою для Канади наразі стало питання торгово-економічного характеру, оскільки Brexit припиняє дію Всеосяжної економічної й торговельної угоди (CETA) між ЄС і Канадою. Канадському уряду доведеться домовитися про нову двосторонню угоду зі Сполученим Королівством, адже левова частка канадської торгівлі товарами в рамках договору відбувається з Великобританією. Постановка наукової проблеми та її значення. За останні п’ять десятиліть відносини Канади та Європи базувалися на двох основних стовпах: колективної безпеки через членство в Організації Північноатлантичного договору (НАТО) та економічного співробітництва шляхом двосторонніх угод з Європейським Співтовариством, а пізніше Європейським Союзом (ЄС). У контексті кожного з цих напрямків принциповим для Канада було співробітництво з Сполученим Королівством. Сьогодні для Канади Великобританія залишається найбільш довіреним партнером у Європі – її головним союзником у сфері безпеки, так званим посередником у політичній співпраці з ЄС, та головною точкою доступу до Єдиного ринку. Brexit зумовить кінець цієї усталеної моделі взаємодії; це створить потребу Канаді знову окремо налагоджувати економічні, політичні та, можливо, навіть безпекові відносини з Великобританією та з ЄС. Метою даної статті є дослідження урядової позиції та громадської думки канадського суспільства стосовно виходу Великої Британії з ЄС та ймовірних наслідків цього процесу для Канади. Основні одержані висновки. Проаналізувавши опрацьовані статистичні дані опитувань громадян Канади після 2016 року, яке було проведено командою вчених впливового канадського аналітичного центру Nanos Research, виявлено негативний вплив Brexit на позиціонування канадцями Великобританії в ролі міжнародного партнера. Визначено, що, канадці надають пріоритет відносинам з Європейським Союзом на противагу співпраці з Британією, яка вирішила залишити Співтовариство. Однак існують чіткі відмінності у сприйнятті між прихильниками різних політичних партій, а отже, Brexit має потенціал стати політично спірним питання в межах Канади. Уважно дослідивши про- та анти-Brexit настрої канадської політичної верхівки, встановлено неформальну закономірність, згідно з якою ліберали традиційно багатосторонні, консерватори більше схиляються до Великобританії та Співдружності.