Методологія дослідження та вивчення документообігу у сфері туризму (на основі досвіду місцевих бібліотек) - Ісмайлов, Надір; Байрамова, Ірада (Науково-теоретичний альманах Грані, 2022)
Основною метою дослідження є вирішення проблеми пошуку інформації в сучасний час, у тому числі сучасного стану документообігу в цій сфері, меншою мірою за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, інформаційних ресурсів мережі Інтернет. Незважаючи на динамічне зростання електронних інформаційних ресурсів, проблему задоволення інформаційних потреб суспільства сьогодні не можна вважати повністю вирішеною. Оскільки значення критеріїв повноти, достовірності та достовірності інформації, розміщеної в інформаційних мережах, особливо в Інтернеті, не завжди є позитивними. Термін інформаційного пошуку вперше був використаний англійською мовою в науковій літературі в 1952 році Кельвіном Мюєрсом. У статті розглядаються проблеми виникнення та формування документообігу в галузі туризму в Азербайджані. У дослідженні вивчались історичні форми документообігу при наданні інформації з туризму, надано інформацію про туристичні документи, які наявні в окремих бібліотеках. На основі досліджень місцевих авторів поняття документообігу інтерпретовано з науково-теоретичної та концептуальної точки зору. У статті також проаналізовано традиційні та електронні ресурси сфери туризму, які складають основу фондів документів бібліотечно-інформаційних установ в інформаційному середовищі та системно визначено їх характеристики. Досліджено місце та роль документообігу в бібліотеках та інформаційних установах. На основі досвіду конкретних бібліотек висвітлено документообіг у сфері електронного туризму. У статті аналізується документообіг з туризму в Азербайджанській національній бібліотеці імені М. Ф. Ахундова, в Бібліотечно-інформаційному центрі Азербайджанського університету туризму та менеджменту від професійно-технічних університетів як приклад досвіду місцевої бібліотеки.