Особливості російського адміністративного управління у Тимчасовому військовому генерал-губернаторстві Галичини (серпень 1914 - червень 1915 рр.) - Кучера, Ірина; Гайналь, Тетяна; Даниляк, Ростислав (Науково-теоретичний альманах Грані, 2022)
Метою статті є висвітлення особливостей формування й функціонування російської військової та цивільної адміністрації в Східній Галичині у 1914-1915 рр. У процесі дослідження нами використано порівняльно-історичний, структурно-системний методи аналізу, узагальнення і синтез однотипних фактичних даних та проблемно-хронологічний спосіб викладу матеріалу. Результати. У статті висвітлено основні нормативно-правові документами на підставі яких відбувалося формування російської владної вертикалі в Тимчасовому військовому генерал-губернаторстві Галичини. Встановлено, що російська окупація включала в себе військову і цивільну складові. Військове управління генерал-губернаторством зосереджувалося в штабі генерал-губернатора і окремих відділах: інтендантському, по квартирному забезпеченню військ, військово-санітарному, військово-ветеринарному, військово-окружного контролера і комендантських. Основними їхніми функціями було надання допомоги фронту та діючій російській армії. Управління цивільним життям краю здійснювали губернатори, градоначальник Львова і начальники повітів під керівництвом канцелярії військового генерал-губернатора Галичини. Їхні завдання зводилися до соціально-економічного управління регіоном та створення сприятливих умов для швидкої інкорпорації Східної Галичини до складу Російської імперії. Доведено, що формування управлінського апарату в Тимчасовому військовому генерал-губернаторстві Галичини супроводжувалося масовою заміною австрійських службовців російськими представниками на всіх щаблях владної вертикалі. Такі дії пояснювалися перш за все необхідністю проведення цілеспрямованої державної політики, яка б відповідала російським інтересам. Окрім того, російська адміністрація мала запобігати появі міжнаціональних конфліктів між українцями, поляками та євреями за рахунок посередника в обличчі нової влади. Однак, вирішити ці завдання їй фактично не вдалося. З’ясовано, що лідери москвофілів намагалися інкорпоруватися до складу російських органів влади і диктувати їм свою програму дій. Однак, пропозиції москвофілів через їхню радикальність не були взяті до уваги генерал-губернатором або враховувалися частково.