Міжнародні телекомунікаційні зв'язки Азербайджанської республіки (1991-2001 рр.) - Карімлі, Самір Салім оглу (Науково-теоретичний альманах Грані, 2022)
Акт про суверенітет, прийнятий азербайджанським парламентом 18 жовтня 1991 року, відкрив нову сторінку в історії нашого народу. Відновлення державної незалежності Азербайджану призвело до фундаментальних змін у всіх сферах. Одним із важливих завдань нашої країни була перебудова економіки, управління, інфраструктури, а також зв'язку, успадкованих з радянського періоду. Протягом перших десяти років незалежності - 1991-2001 рр., радикальні реформи, проведені в країні відповідно до вимог нової епохи, спонукали до розвитку комунікації, яка була одним із національних стратегічних напрямів держави. У той час роль комунікації була незамінною через розширення приватного сектора, організацію спільних підприємств, щороку збільшуючи інвестиційні надходження до державного бюджету. Тому комунікація відігравала важливу роль у розвитку економіки країни та відродженні економіки. Комунікація відіграла незамінну роль у встановленні міжнародних відносин з різними країнами світу, поряд із зміцненням державної незалежності. Протягом досліджуваного періоду Азербайджанська Республіка була членом міжнародних організацій зв'язку, а також підписала двосторонні угоди з іншими країнами в галузі зв'язку, у 1992 році приєдналася до Міжнародного союзу електрозв'язку та в наступні роки до інших організацій зв'язку. Рівень обслуговування у сфері міжнародного зв'язку з кожним роком підвищувався, були запущені телефонні та супутникові телефонні канали, а Азербайджан приєднався до Трансазіатсько-європейської волоконно-оптичної кабельної лінії, міжнародного комунікаційного проекту під назвою «Контракт cтоліття». Маючи стратегічно вигідне положення, Азербайджанська Республіка створила умови для транзиту телефонного трафіку в ряд країн світу, а також для отримання додаткового фінансування країни.