Легітимаційний потенціал сучасної політичної маніпуляції - Мошак, Дар’я (Науково-теоретичний альманах Грані, 2022)
Метою дослідження є встановлення значення політичної маніпуляції як чинника легітимації сучасної політичної влади. Дослідження ґрунтується на застосуванні вихідних положень системного і структурно-функціонального методологічних підходів. Розкрито значення демократичних умов політичної конкуренції для обрання певного стилю іміджевої поведінки, який виходить від владної команди та спрямований на підтримку стабільної моделі існування суспільства. Виокремлено політико-технологічні засоби реалізації легітимаційних стратегій в контексті формування несуперечливого іміджу влади. Встановлено структуру загальної стабільності конституційного устрою у певній державі, яка може свідчити про стабільність технологій публічного управління та поведінки політичних акторів. Розкрито значення технологічної парадигми нормативно-правових змін у демократичному суспільстві та ймовірність опору опозиції. Виявлено макропараметри політичного розвитку, які визначають масштаби політичного маніпулювання, спрямованого на підвищення рівня легітимності політичного порядку та владної групи. Виявлено ознаки маніпуляцій щодо тематики соціальної спрямованості політики влади, які є найбільш ефективними та затребуваними в умовах економічних криз. Доведено, що в умовах втрати значення класичними політичними ідеологіями актуальним є засвоювання в рамках маніпулятивних стратегії максимального простору ідеологічних смислів. З’ясовано, що кожен новий владний режим в умовах політичних трансформацій формує ситуацію нового старту демократичних реформ (приклади – трансформації в Україні в 2014 та 2019 роках). Аргументовано необхідність забезпечення закритості та непублічності підготовки політико-маніпулятивної кампанії. Визначено необхідність трансляції позитивних повідомлень з боку альтернативних «поза владних» джерел. Зроблено висновок, що політична маніпуляція виступає сукупністю політико-комунікаційних та політико-організаційних дій, які забезпечують зміну поведінки електоральних та соціальних груп, а також індивідів, які мають прагнення до політичної само презентації.