Стейкґолдер-менеджмент як інструмент соціального партнерства у сфері вищої освіти - Нечітайло, Ірина; Борюшкіна, Оксана; Назаркін, Павло (Науково-теоретичний альманах Грані, 2022)
Статтю присвячено розгляду стейкґолдер-менеджменту як інструменту соціального партнерства у сфері вищої освіти. Зазначається, що проблема розвитку соціального партнерства в системі вищої освіти актуалізується у зв’язку з новими вимогами до якості освіти і сучасних освітніх програм, що зумовлює застосування методів та прийомів менеджменту, спрямованих на врахування інтересів заінтересованих сторін (стейкґолдер-менеджменту). На думку авторів, важливо розуміти, наскільки активно вітчизняні заклади вищої освіти запроваджують ті чи інші елементи стейкґолдер-менеджменту, які форми взаємодії зі стейкґолдерами використовують. З огляду на вищевикладене, метою статті є представлення результатів дослідження форм взаємодії зі стейкґолдерами як елементів реалізації стейкґолдер-менеджменту, які імплементовані у практику сучасних закладів вищої освіти. Встановлені наступні елементи системи стейкґолдер-менеджменту у закладі вищої освіти: 1) моніторинг позицій стейкґолдерів; 2) врахування позицій і пропозицій стейкґолдерів; 3) інформування стейкґолдерів; 4) освіта, консультування стейкґолдерів; 5) реалізація спільних проєктів; 6) співпраця на основі регламентованих угод, у тому числі на рівні прийняття рішень. Наводяться результати досліджень, проведених авторами у 2011, 2017 та 2022 рр. У сукупності ці результати дозволили дослідити динаміку розвитку соціально-партнерських стосунків вітчизняних закладів вищої освіти: від вельми розпливчастих уявлень представників університетської спільности і бізнес-структур про сутність соціального партнерства у сфері вищої освіті та спільні цілі (у 2011 р.) – до прийняття конкретних управських рішень щодо взаємодії з ключовими групами стейкґолдерів і практичної реалізації принципів та завдань стейкґолдер-менеджменту (у 2022 р.). Конкретизовано форми взаємодії вітчизняних закладів освіти з внутрішніми та зовнішнім стейкхолдерами. Встановлено, що форми відрізняються високою різноманітністю, а взаємодія не є формальністю, вона являє собою плановану і організовану діяльність, важливість якої повною мірою усвідомлюється усіма залученими суб’єктами.