Філософська рефлексія феномену пандемії COVID-19 - Шніцер, Марія (Науково-теоретичний альманах Грані, 2022)
Метою даної публікації є розглянути погляди філософів на феномен пандемії COVID-19 та її вплив на життя як окремої людини, так і суспільства загалом. Майже всі філософи, хто сьогодні розмірковує та пише про пандемію COVID-19, впевнені, що вона назавжди змінила світ. Її перебіг засвідчив кризу сучасної фази розвитку глобалізації, капіталізму і лібералізму та неочікувано для багатьох продемонстрував сильні сторони комунізму китайського зразка. Пандемія COVID-19 допомогла людині краще пізнати себе, адже відкрила їй очі на саму себе як на істоту не всемогутню, а тендітну та обмежену. Вона нагадала усім нам про смертність, про те, що наше життя залежить від незрозумілого поєднання непередбачених обставин. Це змусило людей вірити виключно у «голе біологічне існування». Перебуваючи у полоні страху зараження коронавірусом, вони добровільно прийняли запроваджені владою обмеження та підтримали політику соціального дистанціювання, яка передбачає заміну міжособистісних контактів цифровими технологічними пристроями. Мова йде про обмеження життєвого простору та вимушене існування людей у віртуальній реальності. У сучасному пандемічному світі саме віртуалізація будь-яких соціальних контактів стала гарантією безпеки людей та трактується як новий прояв любові та дружби. Однак, соціальне дистанціювання хоча і є порятунком в умовах пандемії COVID-19, в жодному випадку не варто вважати панацеєю від усіх людських та суспільних проблем. Високі технології не вирішують проблему людини як Людини, адже ми є бінарними істотами, які, крім біологічних, мають й соціальні потреби – живе спілкування та соціальні контакти. Пандемія COVID-19 зруйнувала звичний для нас світ. Вона не тільки змусила нас знову замислитися над тим, що є справжньою цінністю людського життя, але й поставила на порядок денний необхідність прийняти рішення про те, якої форми набуде «нова нормальність» у постковідному світі.